Δευτέρα, Ιουνίου 05, 2006

ΑΠΟΦΑΣΗΣ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΦΥΣΙΚΟΥ(Aθηνας)

Τον τελευταίο μήνα το φοιτητικό κίνημα βγαίνει στους δρόμους με άλλους όρους. Όρους νικηφόρας μάχης. Πάνω από 120 σύλλογοι σε όλη την Ελλάδα και πάνω από 200 τμήματα πανελλαδικά τελούν υπό κατάληψη, ενώ οι φοιτητικές συνελεύσεις και διαδηλώσεις είναι οι μαζικότερες της τελευταίας δεκαετίας. Το φοιτητικό κίνημα μαζί με την αυξανόμενη λαϊκή συμπαράσταση (δεκάδες ψηφίσματα αλληλεγγύης στις φοιτητικές καταλήψεις από σωματεία και συνδικάτα υπάρχουν ήδη), βάζει στο πλάι τις καθεστωτικές παρατάξεις και λογικές, πιάνοντας το νήμα της Γαλλικής εξέγερσης, αλλά και των εργατικών αγώνων στη χώρα μας(ναυτεργάτες, ΟΤΑ, τραπεζοϋπάλληλοι κτλ). Απέναντι στους φοιτητές η κυβέρνηση παρατάσσει ένα απίστευτο όργιο καταστολής. Την προηγούμενη εβδομάδα οι φοιτητικές πορείες σε Αθήνα, Ηράκλειο Χανιά και Ξάνθη χτυπιούνται από την αστυνομία. Δείγμα φόβου, αν μη τι άλλο…

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη σύμπραξη του ΠΑΣΟΚ και στα πλαίσια των κατευθύνσεων της ΕΕ, κλιμακώνει την επίθεσή της ενάντια στα δικαιώματα των εργαζόμενων και της νεολαίας. Η προσπάθεια καταστρατήγησης του 8ώρου, ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, χτυπήματος του λαϊκού εισοδήματος και των κεκτημένων των εργαζόμενων στο δημόσιο τομέα είναι η μια πλευρά της επίθεσης. Η άλλη είναι η προσπάθεια συμπίεσης των προσδοκιών της νεολαίας για μόνιμη και σταθερή εργασία, η πειθάρχησή της στα πρότυπα της ευελιξίας, το χτύπημα των όρων ένταξής της στην εργασία.
Είναι σε αυτό το φόντο που πρέπει να δούμε και τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η επίθεση της κυβέρνησης έχει 3 άξονες:
· Την αλλαγή στο νόμο – Πλαίσιο λειτουργίας των πανεπιστημίων σε μια προσπάθεια αυταρχικοποίησης του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας και συνολικά ανταποδοτικότερης λειτουργίας του πανεπιστημίου, με την υιοθέτηση των προτάσεων του ΕΣΥΠ για απόρριψη των φοιτητών μετά τα ν+2 έτη φοίτησης ή μετά την 3 φορά που θα κόβονται σε ένα μάθημα, με την κατάργηση του ασύλου και των δωρεάν συγγραμμάτων, την αλλαγή της εκπροσώπησης των φοιτητών στα όργανα συνδιοίκησης, την περικοπή των κοινωνικών παροχών όπως οι μετεγγραφές, αλλά και την εισαγωγή manager και την απαγόρευση μεταφοράς μαθημάτων από το ένα εξάμηνο στο άλλο.
· Την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος δίνοντας έτσι τη δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών – μη κρατικών πανεπιστημίων και παρέχοντας το θεσμικό πλαίσιο αναγνώρισης των κάθε λογής ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων τύπου ΚΕΣ, ΚΕΚ και ΙΕΚ.
· Την υλοποίηση των ψηφισμένων νόμων για ΙΔΒΕ, ΔΟΑΤΑΠ και Αξιολόγηση-Πιστωτικές Μονάδες-Παράρτημα Διπλώματος, επιχειρώντας να εισάγει το μοντέλο της δια βίου συλλογής προσόντων, που δεν κατοχυρώνουν κανένα δικαίωμα στην εργασία, την αναγνώριση 3ετών bachelor του εξωτερικού ώστε να απαξιωθούν τα ενιαία πτυχία, καθώς και την εισαγωγή πιστωτικών μονάδων στα προγράμματα σπουδών με στόχο τη διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα του πτυχίου και την εξατομίκευσή του.

Με τις παραπάνω θεσμικές τομές που επιχειρούν, το Υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση επιδιώκουν:
· Τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου εργαζόμενου, φτηνού και ευέλικτου, που όμως θα είναι ταυτόχρονα παραγωγικός και πειθαρχημένος στις απαιτήσεις και τις προτεραιότητες του εργοδότη, ενός εργαζόμενου δηλαδή που δε θα κοστίζει πολλά και δε θα διεκδικεί καλύτερους όρους δουλειάς και ζωής, αλλά θα είναι πλήρως προσαρμοσμένος στις ανάγκες της αγοράς, της ανταγωνιστικότητας και των επιχειρήσεων. Αυτό πραγματώνεται τόσο μέσω της απαξίωσης του πτυχίου και τη διάσπαση των εργασιακών και επαγγελματικών δικαιωμάτων που κατοχυρώνει, καθώς και με την εντατικοποίηση της φοίτησης και την πειθάρχηση των φοιτητών και αυριανών εργαζόμενων, αλλά και την πειθάρχηση του φοιτητικού κινήματος, ώστε υπερνικηθούν οι αντιστάσεις και τα προσκόμματα που αυτό θέτει στην αναδιάρθρωση της εκπαίδευσης.
· Τη λειτουργία του πανεπιστημίου με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, την καταστρατήγηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης και την ένταξη των ταξικών φραγμών.

Απέναντι στον κυβερνητικό μονόλογο των τελευταίων 2 χρόνων, που επιδιώκει να προχωρήσει όλες αυτές τις αντιδραστικές τομές χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τις αντιδράσεις των φοιτητών απέναντι στην αναδιάρθρωση της εκπαίδευσης, το φοιτητικό κίνημα έχει πλέον διαλέξει το δρόμο του ανυποχώρητου αγώνα, της μετωπικής σύγκρουσης με την πολιτική του Υπουργείου και της κυβέρνησης, αλλά και την εκκωφαντική συναίνεση της αντιπολίτευσης του ΠΑΣΟΚ. Η κλιμάκωση του αγώνα με τη συνέχιση των καταλήψεων είναι η απάντησή μας στον εκβιασμό του Υπουργείου και της κυβέρνησης, και στόχος μας είναι να πάρει πίσω τα συγκεκριμένα μέτρα.

ΚΑΤΩ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - Ε.Ε.!

Απαιτούμε:
- Να μην κατατεθεί ο νέος Νόμος – Πλαίσιο – Καμιά συζήτηση για απόρριψη των φοιτητών με οποιοδήποτε τρόπο και για αλλαγή του χαρακτήρα του ασύλου. Όχι στην κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων, τις ανταποδοτικές υποτροφίες και την εισαγωγή manager.
- Όχι στην αναθεώρηση του συντάγματος και του άρθρου 16 – Όχι στα ιδιωτικά-μη κρατικά πανεπιστήμια.
- Να καταργηθούν οι νόμοι για Αξιολόγηση, ΙΔΒΕ, ΔΟΑΤΑΠ – Όχι στην απαξίωση-εξατομίκευση των πτυχίων και τη διάσπαση των επαγγελματικών δικαιωμάτων που αυτά κατοχυρώνουν. Όχι στις πιστωτικές μονάδες και το παράρτημα διπλώματος.
- Καμία αλλαγή στο πρόγραμμα σπουδών στις κατευθύνσεις τις Μπολόνια.
- Όχι σε κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στις σχολές
- Όχι στους πολεμικούς σχεδιασμούς, καμία διευκόλυνση της Ελλάδας στα πολεμικά γεράκια.


Παλεύουμε για:
ü Ενιαία πτυχία για όλους με όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα σε αυτά, χωρίς κατατμήσεις και διασπάσεις. Το πτυχίο μόνη προϋπόθεση για τη δουλειά.
ü Μόνιμη και σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς απολαβές και ασφάλιση – όχι στις ελαστικές σχέσεις εργασίας
ü Δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους – Δωρεάν σίτιση-στέγαση-συγγράμματα - Αύξηση των δαπανών για τις φοιτητικές ανάγκες
ü Να διαλυθούν το ΕΣΥΠ και η σύνοδος των πρυτάνεων.
ü Ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών


Αποφασίζουμε:
ΚΑΤΑΛΗΨΗ της σχολής από 6/6 μέχρι 13/6. Νέα Γενική συνέλευση την Τετάρτη 14/6. Συγκρότηση ανοιχτής συντονιστικής επιτροπή που θα διαμορφώσει το πρόγραμμα της κατάληψης.
Συμμετοχή του Συλλόγου στην πανεκπαιδευτική - πανελλαδική πορεία 8/6 στις 11,30 στα προπύλαια.
Συμμετοχή του Συλλόγου στο πανελλαδικό συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και καταλήψεων στην βάση της απόφασης της Γενικής μας Συνέλευσης.




Κοινό Αγωνιστικό Πλαίσιο
ΠΑΡΕΜΒΟΛΗ-Ε.Α.Α.Κ., Aγωνιστικές Kινήσεις, Φάσμα- Δίκτυο, Πρωτοβουλία Γένοβα
το πλαισιο υπερψηφιστηκε με 175 υπερ
πκς122
σαββας(οχι καταληψη)44
δαπ29
πασπ16
λευκα 10