Πέμπτη, Φεβρουαρίου 02, 2006

Το Πολυτεχνείο ΖΕΙ στους αγώνες του σήμερα


Ξεροκέφαλος μήνας ο Νοέμβρης. Επιμένει να αντιστέκεται και δοκιμάζει κάθε χρόνο να ξαναπερπατάει το μονοπάτι της εξέγερσης και της αντίστασης. Και έτσι όντως το Πολυτεχνείο ζει, όχι ως κοινότοπο σύνθημα, αλλά ως πάντα πρωτότυπο σκίρτημα ελπίδας…
… αφου είναι το εξεγερτικό μήνυμα του πολυτεχνείου σήμερα πιο επίκαιρο παρά ποτέ, επειδή είναι εκείνο το νήμα που συνδέει τις φωνές των εξεγερμένων φοιτητών του Πολυτεχνείου
για ψωμί, με την πάλη για καλύτερες συνθήκες δουλειάς, αξιοπρεπείς μισθούς και κοινωνική ασφάλιση, ενάντια στην πολιτική που προωθεί η κυβέρνηση με στόχο την πλήρη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων., την αλλαγή του ασφαλιστικού, και τις ιδιωτικοποιήσεις.
για παιδεία, με το δικό μας αγώνα για ενιαία πανεπιστημιακή εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν για όλους, ενάντια στην απαξίωση των πτυχίων και τη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων που αυτά εξασφαλίζουν, για την κατάργηση των νομών για την Αξιολόγηση και τις Πιστωτικές Μονάδες, για την Δια βίου Μάθηση και το ΔΟΑΤΑΠ με τα οποία το Υπουργείο επιχειρεί να συνεχίσει άμεσα την πολιτική της Μπολόνια για τη μετατροπή των πτυχιούχων σε ευέλικτους και επανακαταρτιζόμενους αυριανούς εργαζόμενους
για ελευθερία, ενάντια στη σκλήρυνση της αυταρχικότητας του κράτους και των μηχανισμών του, που απέναντι στις διεκδικήσεις των εργαζομένων αντιπαρατάσσει τα ΜΑΤ και τον τρομονόμο, ποτίζει τις φωνές των διαδηλωτών κατά του πολέμου με δακρυγόνα και χημικά και χαρακτηρίζει τα κινήματα κατά της παγκοσμιοποίησης εν δυνάμει τρομοκρατικά.
Η πάλη εναντία στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο βρίσκει σήμερα το νόημα στην πάλη ενάντια στην κατοχή του Ιράκ και της Παλαιστίνης, στην αλληλεγγύη μας προς τον Ιρακινό και τον Παλαιστινιακό λαό, αλλά και σε όλους τους λαούς που αγωνίζονται σε όλο τον κόσμο, από την Λ. Αμερική ως το Νεπάλ. Είναι ο αγώνας που παλεύει για να σταματήσει την λαίλαπα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, και να ξαναφέρει στο προσκήνιο τα δικαιώματα των λαών και των εργαζομένων.

Όταν οι φοιτητές εξεγείρονταν το 1973, τους έλεγαν ότι η εξέγερση ενάντια στην «παντοδύναμη» χούντα είναι ουτοπία. Κι όμως, η ουτοπία έγινε ρεαλισμός. Έλεγαν ότι οι φοιτητές οφείλουν να ασχολούνται μόνο με τις σπουδές τους. Το Πολυτεχνείο του ’73, όπως και τα κινήματα του ’68 στην Ευρώπη, απέδειξε ότι οι φοιτητές οφείλουν να αντιτάσσονται σε κάθε αντιδραστική συγκυρία, ότι τα αιτήματα τους βρίσκονται στην ίδια πλευρά με αυτά των εργατών, των αγροτών και όλου του λαού που βρίσκεται κάτω από την εξουσία των λίγων. Σήμερα και πάλι μας λένε ότι με τις κινητοποιήσεις των φοιτητών δεν βγαίνει τίποτα, ότι πρέπει να αρκεστούμε σε όσα μας δίνουν και να μη διεκδικούμε τίποτα παραπάνω. Κι όμως, έχει αποδειχτεί περίτρανα ότι μόνο με συλλογικές διεκδικήσεις έχει κερδίσει το φοιτητικό κίνημα και έχει κατοχυρώσει τα δικαιώματά του. Το μήνυμα του Πολυτεχνείου εξακολουθεί να ζει στους δικούς μας αγώνες, για όλα όσα δεν θεωρούμε δεδομένα, αλλά παλεύουμε γι’ αυτά.
Το Πολυτεχνείο, δεν είναι μουσειακή επέτειος, δεν είναι μια ‘εθνική γιορτή’, είναι αντίδραση των πολλών και η δυνατότητά τους να χαράζουν οι ίδιοι το δρόμο. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ούτε εξαργυρώνεται, ούτε εξαγοράζεται. Το μήνυμά της δεν μπορεί να το καπηλευτεί κανείς. Πραγματικός συνεχιστής του είναι ο καθένας από εμάς, που αγωνίζεται και εξεγείρεται για να διεκδικήσει όσα οι άλλοι θεωρούν ακατόρθωτα.

Φέτος όπως και κάθε χρόνο οι κάμερες θα ξαναστηθούν απαιτώντας υστερικά σπασμένες βιτρίνες και επετειακές φιέστες. Kαι φέτος οι άτεγκτοι θεματοφύλακες της κοινωνικής ισορροπίας και τάξης (αστυνομικοί, μισθοφόροι της διανόησης, πρυτάνεις) το καθηγητικό κατεστημένο, γραφειοκράτες συνδικαλιστές, πολιτικοί, μέχρι πρώην αγωνιστές και νυν βολεμένοι σε υψηλά κλιμάκια της κοινωνικής ιεραρχίας, θα μας μιλήσουν για το νόημα της εξέγερσης του '73 έτοιμοι να ξαναστήσουν τα πολυβόλα απέναντι στις αυριανές εξεγέρσεις αν χρειαστεί.
Εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία…

Όλοι μαζικά στην Γενική Συνέλευση του
συλλόγου μας, στις 8 Νοέμβρη στις 12.00.

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ 3ΗΜΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ , στις 15-17 ΝΟΕΜΒΡΗ,
ΓΙΑ ΤΑ 32 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΡΓΕΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΛΛΑΙΚΗ ΑΝΤΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΤΙΣ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ

ΠΑΡΕΜΒΟΛΗ
στις κυρίαρχες συχνότητες
Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση