Κυριακή, Μαρτίου 26, 2006

ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ!!!


Ο Δήμος Αμαρούσιου είχε εξαγγείλει την ίδρυση ιδιωτικού Αμερικανικού Πανεπιστημίου από την νέα ακαδημαϊκή χρονιά. Το Πανεπιστήμιο αυτό μάλιστα δεν θα υπαγόταν στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά σε αυτό της πολιτείας του Νιου Χαμσάιρ.
Την απόφαση αυτή του Δήμου, κατήγγειλαν 19 φοιτητικοί σύλλογοι ανά την Ελλάδα. Οι φοιτητικοί σύλλογοι των Αθηνών, μαζί με άλλους φορείς κάλεσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Μαρούσι στις 22/3. Οι φοιτητές όταν βρεθήκαν εκεί, βρήκαν μπροστά τους δυνάμεις της αστυνομίας και ΜΑΤ γύρω από το δημαρχείο. Για πολλή ώρα δεν δέχονταν να μπουν στο δημαρχείο αντιπροσωπεία των φοιτητών, κάτι το οποίο αποδεικνύει ότι αυτή η απόφαση του Δήμου δεν είναι πρωτοβουλία, αλλά έχει την πλήρη υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης (που προφανώς δίνει εντολές στην αστυνομία). Τελικά φοιτητές μπήκαν στο δημαρχείο, οπού δημοτικοί σύμβουλοι αποσύρανε την ψήφο τους για το επίμαχο θέμα, και έτσι η απόφαση είναι πια άκυρη.
Αυτό δεν σημαίνει ότι το θέμα έληξε, καθώς θα ξαναδεθεί σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο, ενώ πάντα εκκρεμεί το αίτημα της κυβέρνησης για αλλαγή στο άρθρο 16 (που κατοχυρώνει την δημοσιά τριτοβάθμια εκπαίδευση). Όμως φαίνεται ότι όταν το φοιτητικό κίνημα ξεφύγει από την γενικόλογη καταγγελία-διαμαρτυρία (βλ. ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΕΙ) και αποφασίσει να βγει στον δρόμο του αγώνα και να δώσει συγκεκριμένες μάχες απέναντι στις επιλογές της κυβερνητικής πολιτικής, μπορεί να πετύχει νίκες.
Δεν θα σταματήσουμε εδώ, θα συνεχίσουμε μαχόμαστε εναντία στην αναθεώρηση του συντάγματος, τις αλλαγές στο νομό-πλαίσιο, την αξιολόγηση και την Δια βίου Μάθηση, με ένα φοιτητικό κίνημα ανεξάρτητο, μαχόμενο, ανατρεπτικό και τελικά νικηφόρο.
ΔΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ

Παρασκευή, Μαρτίου 17, 2006

ΑΛΛΥΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΟΥΣ ΓΑΛΛΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Σάββατο, Μαρτίου 04, 2006

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 8/3 ΣΤΙΣ 12.00

Ενώ οι περισσότεροι φοιτητές περιμένουν τα αποτελέσματα άλλης μιας εξεταστικής – καρμανιόλα, αρχίζουν και πάλι να λειτουργούν οι διαδικασίες του συλλόγου, μας. Γιατί όσο καιρό οι φοιτητές ήταν βυθισμένοι στο διάβασμα, το υπουργείο και η κυβέρνηση, σχεδίαζαν, έναν νέο γύρο επίθεσης στην Γ’βαθμια εκπαίδευση, και όχι μονό. Καθώς άνοιξε η κουβέντα για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του συντάγματος, συνεχιστήκαν οι απειλές για τους αιωνίους φοιτητές, τα δωρεάν συγγράμματα και το άσυλο. Προφανώς η κυβέρνηση παράλληλα με αυτά , δέχτηκε τον εκβιασμό των τραπεζών, προς τους τραπεζικούς, για την συλλογική σύμβαση, επιστράτευσε τους ναυτεργάτες, και ο κατάλογος δεν έχει τέλος.

Μετά την ψήφιση των 3 νομών, για την εκπαίδευση, τους οποίους προσπαθεί τώρα να εφαρμόσει το υπουργείο (στην πρώτη εξέταση του ΔΟΑΤΑΠ δημιουργηθήκαν μεγαλύτερα σκάνδαλα από το ΔΙΚΑΤΣΑ, τα πρώτα ΙΔΒΕ θα λειτουργήσουν την νέα χρονιά, αλλά όλα τα μεγάλα πανεπιστήμια της χωράς αρθήκαν να φτιάξουν, ενώ έχει ζητήσει εδώ και 2 μήνες από τους πρυτάνεις να στελεχώσουν επιτροπές αξιολόγησης, αλλά και αυτό εκκρεμεί.), ανοίγει η κουβέντα για νομό-πλαίσιο και αναθεώρηση του Συντάγματος.
Η αναθεώρηση του συντάγματος, θα αφορά το άρθρο 16, στο οποίο κατοχυρώνετε ότι, το ελληνικό κράτος, είναι ο μοναδικός φορέας, που μπορεί να ιδρύει και να λειτουργεί πανεπιστήμια, κάτι το οποίο εξασφαλίζει και ορούς για κοινωνικές πολιτικές, δωρεάν εκπαίδευση, σίτιση στέγαση (όσα προβλήματα και αν παρατηρούνται σε αυτούς τους τομείς μονό να χειροτερέψουν γίνετε αν φτιαχτούν μη κρατικά πανεπιστήμια), αλλά και για αναγνώριση και κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων στα πτυχία μας. Ήδη μάλιστα βρεθήκαν μερικοί «καλοθελητές» στον Δήμο Αμαρούσιου, για να παρουσιάζουν σχεδία για την δημιουργία «πανεπιστημίου» Πακέτο συζητήσανε και την κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο, (που ήδη καταστρατηγείτε με τις συμβάσεις μερικού χρόνου), κάτι το οποίο θα δημιουργήσει πολύ χειρότερες εργασιακές συνθήκες σε όλους τους τομείς. Από την άλλη, προτάσεις του γνωστού Βερεμη, και των φιλών του, για διαγραφή των φοιτητών στα 6 χρονιά και για κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων, πάντα εκκρεμούν, κάτι το οποίο δείχνει την πρόθεση της κυβέρνησης, να τις εφαρμόσει.
Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο για τους φοιτητές, η διέξοδος των μαζικών αγώνων, με στόχο να μην συμβεί τίποτα από όλα αυτά, αποτελεί μονόδρομο. Στην γενική συνέλευση του συλλόγου θα πρέπει να πάρουμε αγωνιστικές αποφάσεις και στις 15/3 όταν θα βρεθούμε στον δρόμο, θα πρέπει να δείξουμε ότι θα βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή, για να κερδίζουμε το μέλλον που δικαιούμαστε.